chisao

Završni trening kontaktnih refleksa

Jedna od najjedinstvenijih trening metoda u Wing Chun Kung Fuu je Chi Sao trening, to jest trening lepljive ruke zbog refleksa prilikom kontakta. Chi Sao sa crnim povezom na očima je krajnji u treningu kontaktnih refleksa.

Principi treninga liče na one iz sportskog ribolova. Oni su srodni kad se govori o osetljivosti tačke kontakta. Sudeći po primljenoj energiji sa druge strane strune u slučaju pecanja, kada se riba zakači za udicu, pecaroš koristi svoj osećaj da trenutno reaguje na vibraciju strune i povuče strunu oštro kako bi zakačio ribu. U slučaju Chi Saoa sa povezom, kao kod običnog Chi Saoa, dodirna tačka može biti jedna ili viče povrčina. Borac navodi svoju energiju od tačke kontakta ka centru protivnikovog tela gde se nalaze vitalni ciljevi. Oni su veoma ranjivi.

Razvitak ove energije se može postići samo ispravnim vežbanjem Shil Lim Tao forme (prevedeno kao Small Thought Form – forma male ideje). Ovo je komplet sledećih vežbi koje pomažu razvitki Chi-a, tj. unutrašnje energije, i pomažu razvitku mišića kao što poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju.

U realnoj borbi može se prepoznati pet faza:

1. Faza pre kontakta – borac koristi vizuelni refleks

2. Faza kontakta – borac koristi kontaktni i vizuelni refleks

3. Faza razmene – borac koristi kontaktni i vizuelni refleks

4. Faza povlačenja – borac koristi vizuelni kontakt

5. Faza gonjenja – borac uglavnom koristi vizuelni refleks


Pobeda ili poraz će zavisiti od toga koliko dobro borac izvodi ove faze na maloj razdaljini to jest u kontaktnoj fazi i fazi razmene.

Opšte nerazumevanje većine laika i neiskusnih Wing Chun vežbača je da je Chi Sao u stvari takmičenje. Međutim, osnovna svrha Chi Saoa je vežba izvođena s ciljem da se ovlada refleksima prilikom kontakta.

Koristi od Chi Sao-a sa povezom

Vreme koje je potrebno oku prosečne osobe da vidi, registruje i reaguje je u proseku 0,2 sekunde. Međutim, normalan Wing Chun udarac traje samo 0,11 sekundi, a kroše 0,14 sekundi. Ovo podržava staru izreku: „Ruka je brža od oka“. Vizuelno je nemoguće za vežbača da vidi i reaguje na udarac na vreme. Zbog toga Wing Chun ne koristi samo metod koncentracije na lakat da bi skupio informacije, nego koristi kontaktne reflekse u kontaktnoj i fazi razmene. Kontaktni refleks može da skrati vreme reakcije na 0,05 sekundi što daje borcu adekvatno vreme da reaguje.

U kontaktnoj i fazi razmene, Wing Chun borac može da iz kontaktne tačke koristi kontaktni refleks, da predvidi akciju suparnika. Ovo postaje jako korisno zato što su obično druga ruka i noga van vidika borca. Princip iz ovog se lako može videti i u pecanju. Pošto su ruke i noge povezane jedna sa drugom, svaki pokret ruke ili noge može se lako detektovati u tački ili kontaktnom polju. Chi Sao sa povezom je fino štimovanje takvih kontaktnih refleksa do krajnjih granica.